Data kan tegenwoordig overal worden opgeslagen, on-premise, op een colocatie, bij een cloud hosting provider of op een public cloudplatform als GCP, Azure of AWS. Dit brengt met zich mee dat migraties van het ene naar het andere platform een goede planning en afstemming vereisen. Om data te migreren van AWS S3 naar Secure S3 in de Damecon Managed Cloud heeft Damecon gekozen voor de NetApp Cloud Sync.

De uitdaging voor Damecon was om 1,5 miljoen files te migreren van AWS S3 buckets naar de eigen Secure S3 omgeving. De migratie mocht de uploads naar de huidige AWS buckets, die ondertussen met honderden objects per uur doorliepen, niet in de weg zitten.

Dit is waar Netapp Cloud-Sync in beeld is gekomen om dit te bewerkstelligen. Cloud-Sync is een SaaS dienst van NetApp voor snelle en veilige datasynchronisatie. Cloud-Sync verplaatst data tussen lokale NFS- of CIFS-bestandsshares, Amazon S3 objectindeling, Azure Blob, IBM Cloud Object Storage of NetApp StorageGRID Webscale.

Na een DataBroker (mediator) geïnstalleerd te hebben in de Damecon Managed Cloud is de verbinding naar de source en target de grootste afhankelijkheid in de setup. Het is ook mogelijk om de DataBroker te installeren in Azure, AWS of on-premise. Een drag & drop wizard wijst verder stap voor stap de weg, dit kan vrijwel ‘from any’, ‘to any’ source of target zijn. Om de gegevens gesynchroniseerd en bijgewerkt te houden, is Cloud Sync te configureren om elk uur, op geplande datum of tijd, of onmiddellijk te worden uitgevoerd.

Afbeelding 1: Drag and drop menu NetApp Cloud Sync

Het resultaat van de migratie met Cloud Sync is dat alle 1,5 miljoen objects binnen 7 uur zijn overgezet en de klant gebruik kan maken van de Damecon Secure S3 cloud. Dit zonder downtime dankzij Netapp Cloud-sync.

De Damecon Secure-S3 oplossing bestaat uit een Netapp StorageGRID® Webscale omgeving verdeeld over twee datacenter locaties met NetApp E-series storage. Data in de Damecon Secure S3 omgeving is hierdoor altijd redundant opgeslagen op de twee datacenter locaties, Amsterdam en Rotterdam.