Wat is StorageGRID S3 objectstorage?

S3 storage bewaart gegevens als objecten wat betekent dat alle bestands-typen worden opgeslagen in hun oorspronkelijke formaat. Objecten kunnen over verschillende nodes en sites worden verdeeld of redundant worden opgeslagen in een S3 bucket. Een S3 bucket is in principe vanaf iedere werkplek te benaderen, als er maar verbinding is met het internet. Objectopslag maakt gebruik van een webservice om bestanden te plaatsen (PUT), op te halen (GET) of op te ruimen (DELete).

Amazon Web Services (AWS) is de ontwikkelaar van S3 (Simple Storage Service). Hier bestaan ook afgeleiden van zoals Netapp StorageGRID die gebruik maken van dezelfde Amazon S3 REST applicatie-programmeerinterface (API). Netapp StorageGrid is dan ook volledig compatible met AWS S3.

S3 objectstorage is een low-cost, schaalbare opslag-tier geschikt voor het hosten van:

  • images en -video’s
  • backup- en archiefdata
  • data-analyse van zowel mobiele als webapplicaties.
Wat is StorageGRID S3 objectstorage?

Afbeelding 1: grote hoeveelheden gegevens worden opgeslagen in één grote namespace, waardoor een enorme hoeveelheid gegevens in meerdere buckets kan worden opgeslagen.

Buckets en Objects

Een backup- of archiverings applicatie wordt eenmalig geconfigureerd met een S3 endpoint waarna deze gebruikt kan worden. Een applicatie leest of schrijft alleen in een Bucket, er kunnen meerdere Buckets per endpoint worden aangemaakt. Bestanden in een S3 bucket worden Objects genoemd. Een AWS of Netapp StorageGrid tenant bestaat uit een endpoint (url) met buckets en objects, bijvoorbeeld:  https://mybucket.s3-us-west-2.amazonaws.com.

Wat is StorageGRID S3 objectstorage?

Afbeelding 2: Buckets en Objects

Object tags en MetaData

Functioneel heeft data die is opgeslagen als object geen gelaagde bestandsstructuur en geen indexbestand. Objectopslag omzeilt daarom bijna elke groottebeperking. Datagroei neemt elk jaar met meer dan 50% toe, en alleen S3 Object Storage heeft echt de mogelijkheid tot het ontsluiten van groottes op deze schaal.

Omdat S3 opslag geen bestands-index kent zoals bijvoorbeeld NTFS zal er op andere manieren door en/of naar de data worden gezocht. Dit kan door zogenaamde tags aan een object mee te geven. Het is mogelijk om tot 10 tags mee te gegeven aan een object. Afbeelding 3 geeft enkele voorbeelden van tags.

Wat is StorageGRID S3 objectstorage?

Afbeelding 3

Wat kun je ermee?

Een S3 endpoint kan gebruikt worden als doel voor archivering-, backup- of bulkopslag voor analytische doeleinden.

De meeste backup- en archiverings oplossingen zijn S3 compatible en bieden ondersteuning hiervoor. Onder meer Veeam® Backup&Recovery, CommVault®, Veritas Backup Exec® zijn geschikt om een S3 bucket te gebruiken als externe repository.

Wanneer de retentie van backups op een local repository verloopt zorgt een policy ervoor dat deze worden verplaatst naar een externe S3 repository, zie afbeelding 4.

Wat is StorageGRID S3 objectstorage?

Afbeelding 4

Damecon Secure-S3 Cloud

Damecon vertrouwt met de Secure-S3 dienst volledig op de degelijkheid van Netapp StorageGrid® die ook volledig geintegreerd is met het Netapp DataFabric concept. Hieronder vallen onder andere de volgende oplossingen:

  • Netapp FabricPool
  • HCI (Hybrid Cloud Infrastructure)
  • SolidFire
  • Netapp Data Availability Service (NDAS)

Bovendien zijn andere backup en archiverings-oplossingen met benodigde S3 ondersteuning geschikt voor de Secure-S3 cloud van Damecon. Data wordt daarbij altijd redundant opgeslagen in twee datacenterlocaties binnen Nederland, Amsterdam en Rotterdam. Neem hiervoor contact op met ons op.

Bij de afname van S3 bij Damecon ontvang je een eigen tenant (gebruikers-omgeving) met volledige toegang en rechten om buckets en gebruikers en/of groepen te beheren. Heb je hier ondersteuning bij nodig zijn dan staat de Damecon Servicedesk voor je klaar om je te ondersteunen.